Zonnepanelen algemeen

De panelen worden geplaatst in een zogenoemde oost west opstelling met een maximale hoogte van ca. 1,5m en een minimale hoogte van ca. 0,6 cm. Er is specifiek voor deze opstelling gekozen omdat de panelen dan lager geplaatst kunnen worden en daardoor minder zichtbaar zijn. Op het gedeelte waar schapen onder de panelen kunnen grazen bedraagt de maximale hoogte ca. 2,1m.

Een oost west opstelling heeft de voorkeur omdat het een rustiger beeld schept (er is geen achterkant situatie doordat de panelen 2-zijdig georiënteerd zijn), omdat de panelen lager gemonteerd kunnen worden en omdat een dergelijke constructie beter in de energie infrastructuur past vanwege een meer gespreide opwek. Tussen elk paneel wordt ruimte gelaten om licht en water door te laten. Lager plaatsen dan 1,5m is niet wenselijk omdat bodemleven dan niet gewaarborgd kan worden.

De omvormers

De omvormers zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen in wisselstroom die aan het net kan worden aangeboden. De omvormers worden uit het zicht geplaatst en beschermd tegen directe regen door de omvormers aan de structuren van de tafels met zonnepanelen te bevestigen. De omvormers hebben het formaat van een reiskoffer.

De geluidsproductie is miniem, zelfs nauwelijks hoorbaar op het park zelf. Ook de elektromagnetische stralingsemissies van de toegepaste omvormers voldoen aan de hoogste standaarden en zijn nauwelijks meetbaar op het park zelf.

Compact stations (transformator stations)

De omvormers worden aangesloten op zogenaamde compactstations (transformatorhuisjes) waar de 800 V wisselspanning wordt omgezet in 10.000 V AC van het net van de netbeheerder.

De compactstations zijn betonnen huisjes van ca 3 x 2,5m en ze steken ca 2m boven het maaiveld uit (70 cm zit in de grond voor de kabelinvoer). De compactstations kunnen indien gewenst in donkergroen worden uitgevoerd.

HEEFT U NOG VRAGEN?