Zonnepark Ameland
Waarom zonnepark Ameland?
Zonnepark Ameland is een initiatief van ontwikkelaar Eneco. Solarcentury heeft voor hen het zonnepark gebouwd op het waddeneiland Ameland. Het zonnepark is 10 hectare groot en bestaat uit circa 23.000 zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een gezamenlijk vermogen van 6MW en leveren jaarlijks stroom voor 1.500 huishoudens.
Energietransitie
In Nederland zijn er energiedoelstellingen vastgesteld: een van die doelstellingen is het opwekken van 14% duurzame energie in 2020. De gemeente Ameland heeft al flinke stappen gezet met de ontwikkeling van een slim energienet. Samen met de inwoners, bedrijven en lokale partijen, willen ze innovatief en duurzaam te werk gaan. Daarnaast zal de energievoorziening op het eiland de komende jaren nog verder gaan veranderen. De NAM gaat haar productielocaties voor de kust en op Ameland verduurzamen, wat betekent dat het elektriciteitsnet op het eiland twee tot drie keer zoveel duurzame elektriciteit moet gaan leveren.
Het zonnepark levert daarbij een grote bijdrage. In het laagseizoen leveren de circa 23.000 zonnepanelen voldoende stroom voor het hele eiland. Het zonnepark is ook het eerste zonnepark van deze omvang in Nederland.

Locatie
Waar komt zonnepark Ameland?
Het zonnepark ligt ten noorden van Ballum, het vliegveld op het waddeneiland Ameland. (zie kaart)
Waarom hier?
Solarcentury is altijd op zoek naar kansrijke gebieden voor het ontwikkelen van zonne-energieprojecten om zo een positieve bijdrage te leveren aan de energietransitie. De locatie van zonnepark Ameland is naar voren gekomen als kansrijke locatie door de ambitie van de gemeente Ameland om een zo duurzaam mogelijk energienet op te zetten.
Het zonnepark zal in het buitengebied komen te liggen, om de impact op de (woon)omgeving zo beperkt mogelijk te houden. De locatie van het zonnepark ligt niet in een beschermd natuurgebied, zo worden eventuele effecten op dieren en planten voorkomen. Ook ligt de locatie vlak naast een transformatorstation, waardoor het zonnepark makkelijk aangesloten kan worden op het landelijke elektriciteitsnet.
FAQ
Het beoogde zonnepark heeft een totale oppervlakte van 10 hectare verdeeld over twee velden. In totaal bestaat het zonnepark uit circa 23.000 panelen.
Het zonnepark heeft een vermogen van 6 megawattpiek (MWp), en wekt ongeveer 6 gigawattuur (GWh) aan zonnestroom op. Dit betekent dat het zonnepark jaarlijks genoeg stroom produceert voor 1.500 huishoudens.
De afstand van het zonnepark tot de bebouwde kom (de het dorp Ballum) is ongeveer 500 m. Daarnaast liggen er nog een aantal vrijstaande woningen in het buitengebied, waarvan de afstand tot het zonnepark varieert van 250 meter tot 500 m.
Een zonnepaneel is een paneel dat de energie uit zonlicht omzet in elektriciteit. Zonnepanelen zijn meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen, zodra er licht op de lagen valt, gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Deze stroom wordt omgezet zodat het aan het elektriciteitsnet geleverd kan worden.
Het zonnepark is in werking sinds maart 2017.
Zonnepanelen maken geen geluid, er wordt dus geen geluidsoverlast veroorzaakt door het zonnepark. Een ander mogelijk effect van zonnepanelen op weg- en railverkeer is de reflectie van zonlicht. De meeste inkomende zonnestralen, die op zonnepanelen terecht komen, worden echter geabsorbeerd en omgezet in elektriciteit. Maar omdat de bovenste laag van de panelen van glas zijn gemaakt, zal een deel (<5%) van het zonlicht worden gereflecteerd. Deze schittering komt vooral voor bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer de zon haaks op de panelen staat. Het licht dat op een zonnepaneel valt, wordt in één specifieke richting weerkaatst, omdat een zonnepaneel een glad oppervlak heeft. Dit beperkt de overlast die ervaren kan worden door het licht.
Het zonnepark wordt gefinancierd door de initiatiefnemer Solarcentury en met rijkssubsidie om het zonnepark rendabel te krijgen. Er is subsidie nodig, omdat de kosten per eenheid opgewekte energie hoger zijn dan de elektriciteitsprijs. De subsidie SDE+ (Stimulering Duurzame Energie) vergoedt het verschil tussen beide gedurende 15 jaar. Het verkrijgen van subsidie betekent dat de initiatiefnemer van het zonnepark gegarandeerd is van een vaste prijs per opgewekte kilowattuur (kWh). Op het moment dat de prijs voor energie stijgt, neemt het subsidiebedrag per kWh af. Op het moment dat de prijs voor energie daalt, wordt het subsidiebedrag per kWh hoger. Het bedrag stijgt nooit boven de gegarandeerde prijs uit.
Wie zijn wij?
Solarcentury is een zonne-energie bedrijf uit Engeland dat zonneparken ontwikkelt over de hele wereld maar ook zonnepanelen voor thuisinstallaties verkoopt, onder andere in samenwerking met IKEA. Solarcentury heeft de missie om een zinvol verschil te maken in het gevecht tegen klimaatverandering door het wijd verspreiden van zonne-energie. Solarcentury is ervan overtuigd dat zonne-energie van cruciaal belang is bij het bereiken van een koolstof neutrale wereld en doet dit zo kosteneffectief mogelijk.
Vragen?
Michiel Van Beek
Binnen Parallelweg 10
5701 PH Helmond
T +31 (0)492 792440
T +31 (0)610988647
