Zonnepark Budel

Waarom zonnepark Budel?

Zonnepark Budel is een initiatief van zonnepark ontwikkelaar Solarcentury, gerealiseerd op de gesloten zinkbekkens van de fabriek Nyrstar. Het zonnepark is 60 hectare groot en bestaat uit circa 155.000 zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een gezamenlijk vermogen van 43,8MW en leveren jaarlijks stroom voor 12.500 huishoudens

Energietransitie

In Nederland zijn er energiedoelstellingen vastgesteld: een van die doelstellingen is het opwekken van 14% duurzame energie in 2020. Zonnepark Budel wordt gebouwd op het terrein van Nyrstar. Als onderdeel van Duurzaam Industriepark Cranendonck willen zij een zo groot mogelijke bijdragen leveren aan duurzaamheid. De opgewerkte stroom wordt op het net gezet van Eneco en is ook beschikbaar voor consumenten.

Zonnepark Budel krijgt een omvang van circa 60 hectare waardoor het park een van de grootste parken in Nederland is. Daardoor behoort het tot de top 10 van SDE+-projecten uit ronde 1-2017.

Locatie

Waar komt zonnepark Budel?

Het zonnepark ligt op het Duurzaam Industriepark Cranendonck nabij het dorp Budel-Dorplein. Het park ligt voor een deel op het terrein van Nyrstar, op de grens van Noord-Brabant en Limburg. (zie kaart)

Waarom hier?

Solarcentury is altijd op zoek naar kansrijke gebieden voor het ontwikkelen van zonne-energieprojecten om zo een positieve bijdrage te leveren aan de energietransitie. Nyrstar wil als onderdeel van hun strategie er alles aan om een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan duurzaamheid. De zonnepanelen komen op de gesloten bekkens van Nyrstar. Die bekkens zijn vanuit landschap en ruimtegebruik zeer geschikt voor een groot zonnepark.

Het industriegebied ligt in het buitengebied, om de impact op de (woon)omgeving zo beperkt mogelijk te houden. De locatie van het zonnepark ligt niet in een beschermd natuurgebied, zo worden eventuele effecten op dieren en planten voorkomen. Ook ligt de locatie vlak naast een transformatorstation, waardoor het zonnepark makkelijk aangesloten kan worden op het landelijke elektriciteitsnet.

FAQ

Wie zijn wij?

Solarcentury is een zonne-energie bedrijf uit Engeland dat zonneparken ontwikkelt over de hele wereld maar ook zonnepanelen voor thuisinstallaties verkoopt, onder andere in samenwerking met IKEA. Solarcentury heeft de missie om een zinvol verschil te maken in het gevecht tegen klimaatverandering door het wijd verspreiden van zonne-energie. Solarcentury is ervan overtuigd dat zonne-energie van cruciaal belang is bij het bereiken van een koolstof neutrale wereld en doet dit zo kosteneffectief mogelijk.

Vragen?

Rick Fransen
Binnen Parallelweg 10
5701 PH Helmond
T +31 (0)492 792440
T +31 (0)646168884